Rondsurfen op het wereldwijde web

Computers en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen moeten hierin hun weg vinden. Opvoeders staan voor de taak om samen met kinderen na te denken over hoe je op het wereldwijde web een goede koers houdt en daar niet ‘de weg kwijt raakt’. In onze klas zijn we met de kinderen in gesprek gegaan aan de hand van een lessenserie, die samenkomt in een prezi. Na een intro over het ontstaan en de werking van internet, kwamen de volgende thema’s aan bod:

  • I’m connected (bewustwording dat je deel uitmaakt van een immens groot netwerk)
  • What are the rules? (afspraken die we met elkaar maken)
  • Many things to do (waarvoor je internet gebruikt en kunt gebruiken)
  • I say hello (het gebruik van social media)
  • Let’s play games (criteria voor het spelen van games)
  • Maybe it’s fake (nepnieus, waarheid en leugen)
  • Slavery is not just history (internetverslaving)
  • I’m used (opmars kunstmatige intelligentie)

Het is een voorrecht om met kinderen over deze dingen te kunnen nadenken! Ondanks het tegengas wat kinderen kunnen geven als ze beseffen dat er keuzes gemaakt moeten worden… Ondanks het gevoel wat je als opvoeder soms hebt dat je niet van de nieuwste feitjes op de hoogte bent… Ondanks de verbijstering die je soms overvalt als je beseft wat er allemaal rond het scherm gebeurt, zonder dat ouders dit lijken te weten…

Beste mede-opvoeders: onze kinderen hebben ons nodig! Als wij hen er niet bij helpen, wie zal het dan doen? Laat je kans niet voorbij gaan. Besef dat je zelf nog steeds het beste voorbeeld bent van hoe het wél kan en níet moet.