Terugblik conferenties

Vanaf 2000 hebben we tijdens de kerstvakantie 15 jaar lang een bijbelstudieconferentie georganiseerd. Tijdens deze driedaagse conferenties namen we samen de tijd om – in plenaire studies, keuzestudies, bidstonden, zang en muziek – bij een bijbels thema of een gedeelte uit de Bijbel stil te staan. Uiteraard was er ook veel tijd voor contact en gezelligheid.

In december 2015 hebben we besloten om een punt te zetten achter de conferenties. We hadden – en hebben nog steeds – de overtuiging ‘dat het mooi is geweest’ en dat er andere dingen zijn waarop we onze aandacht mogen richten. Voor alle honderden mensen die door de jaren aan de conferenties hebben deelgenomen en alle mensen die zich willen laten inspireren voor zulke initiatieven is er hieronder de gelegenheid om terug te kijken. Mooie herinneringen zijn er om te koesteren. Wie weet met welk initiatief we ooit nog eens voor de dag komen…

 

Fotobanner 2 Conferentie

 

Video en fotomateriaal

 

Fotobanner 1 Conferentie

 

Verslagen en impressies

 

Fotobanner 3 Conferentie

 

Diverse reacties van deelnemers aan de conferenties

 • De conferentie heeft me aan het nadenken gezet over waar ik mee bezig ben in m’n leven en tot welk nut het dient, namelijk tot glorie van Hem. Vooral de maatjesmomenten hebben me geholpen me te realiseren waar ik sta als gelovige tegenover God: wie ik ben voor Hem en Wie Hij voor mij wil zijn: de dochter van een genadige God die uit zijn oneindige liefde mij rechtvaardigheid schenkt. De bijbelstudies hebben me veel informatie meegegeven en me geholpen ideeën te genereren om zelf weer aan de slag te gaan met Gods Woord en zo meer en meer van Hem te leren om dag aan dag met Hem te kunnen leven. In het algemeen heeft de conferentie sommige twijfels weggenomen die ik op dat moment had ten aanzien van God en geloven en door de onderlinge ontmoeting ben ik bemoedigd om vast te blijven houden aan het Woord en te vechten tegen alles dat niet in overeenstemming is.
 • De conferentie was voor mij een moment van bemoediging en opbouw in mijn geloof. Ik vond het erg fijn om dingen te kunnen delen en weer nieuwe dingen van anderen te horen. Ook is het voor mij bemoedigend dat we met een groep een echte eenheid kunnen zijn. Ook hier put ik weer moed uit voor het verdere van mijn geloofsleven.
 • De lezingen en de gesprekken bouwden voort op dingen waarmee God al in mijn hart bezig was. Het was enorm bemoedigend voor mij om naar de lezing van Christian en David te gaan en daar zoveel te horen, waar dingen (eindelijk) een beetje duidelijk werden voor mij. En het heeft me zo geraakt om te horen dat zij echt het Woord naar Joden brengen, precies waarvoor we bidden! Het is Gods eigen werk wat Hij door heel veel verschillende mensen heen doet.
 • Het ‘Mara-verhaal’ is bij me blijven hangen en ik ben er nog steeds in aan het studeren, want er is nog zoveel meer. Ik heb de keus gemaakt om bitter water te drinken als God me in een bittere situatie leidt, waarin Hij me meer wil reinigen en louteren. Ik merk dat het bittere water lang niet zo bitter is, wanneer je het drinkt in het besef van Gods goedheid. Ik ben alleen maar heel erg dankbaar dat ik weet dat Hij ons leidt en dat Zijn plan volmaakt is. En ja, het is louterend en reinigend. Niet altijd makkelijk, maar wel goed.
 • Ik vond het heel mooi en bemoedigend om naar jullie te kijken en te luisteren. Jullie laten zien dat je als gezin heel eenvoudig met God kunt leven en daarin een enorme zegen verspreiden voor heel veel mensen. Vrucht dragen doe je niet door je eigen inspanning, maar door dicht bij God en Zijn Woord te blijven en Hem te gehoorzamen. Het is heerlijk om te zien dat je echt niet iets bijzonders hoeft te presteren en dat het vreugdevol en ook heel gezond is. Gewoon elkaar liefhebben en de mensen die je tegenkomt liefhebben. Maar dat kan alleen vanuit Hem. Ik ben ook onder de indruk van jullie moed om trouw te blijven aan wat God zegt. Als Hij zegt dat het voor jullie tijd is om te stoppen, dan stop je, ook al zijn er heel veel mensen die graag willen dat je doorgaat en ook al is wat je doet vruchtbaar. Dat is echte wijsheid, want God heeft dit gegeven voor de periode tot nu, maar Hij heeft ook weer nieuwe dingen klaarliggen. In Joh.15 staat dat Hij degenen die vrucht dragen snoeit, zodat ze nog meer vrucht gaan dragen. Ik ben benieuwd wat Hij voor jullie heeft en ik wens jullie heel veel zegen en vreugde in het nieuwe seizoen dat voor jullie ligt.

Hieronder diverse reacties van deelnemers aan de conferentie van december 2013.

 • ‘Ik besef dat ik tot nog toe teveel dingen uit de tweede hand heb aangenomen en dat ik veel meer zelf moet gaan ontdekken wat de Bijbel zegt.’
 • Wat mij aansprak op de conferentie, was de manier waarop het Woord gebruikt en gelezen werd. Ik lees de Bijbel nu echt op een andere manier, en ik probeer de verhalen in hun context te zien en de lijnen die er lopen. Ik heb geleerd dat bij studie het Woord zichzelf ook uitlegt, en daarom heb ik het voornemen om iedere dag meer uit de bijbel te lezen. En ook hele simpele dingetjes, zoals bijvoorbeeld zoeken waar een naam nog meer voorkomt in de bijbel, kunnen al meer zicht geven op. Wat ik ook als heel erg waardevol heb ervaren, is de manier waarop er met elkaar om wordt gegaan. Soms voelde het echt als een verademing in deze egoïstische wereld. Ook de persoonlijke gesprekken in de maatjesgroepen hebben me gemotiveerd en me meer inzicht gegeven in hoe God wil dat wij leven. Dat was echt tot zegen! Qua programma vond ik de conferentie ook erg goed. Er was genoeg ruimte om eens even lekker te praten, gezellig koffie te drinken of om de dingen voor jezelf te verwerken. Ik heb de ontspannen sfeer echt heel erg gewaardeerd! Ook de ruimte die gegeven werd om over een studie door te praten als je vragen of opmerkingen had, was echt fijn! Ik wil jullie echt ontzettend bedanken voor het regelen van de conferentie! Daar gaat volgens mij echt superveel tijd in zitten, maar Gods zegen blijft niet uit. Bedankt!
 • Bedankt voor de conferentie. Ik heb weer veel mogen leren en ben weer uitgedaagd om zelf dieper het woord in te duiken. Wat ik weer erg prettig vond is het na bespreken in groepjes, om de theorie ook wat te kunnen ombuigen naar praktijk. Met vier personen gaat dat toch wat makkelijker dan alleen. Ook de ‘huiskamer-sfeer’ vond ik weer erg fijn. Wat betreft ‘de toekomst’ heb ik weer nieuwe dingen geleerd, een aantal onderwerpen zijn gewoon weer wat opgefrist.
 • Ik vond het bijzonder om te merken dat er ook interesse was voor mensen die slechts een dagdeel de conferentie bezochten: even een praatje, mensen die bij je aan tafel komen zitten. Dat was erg fijn, het zorgde ervoor dat ik me thuis voelde en dat maakt het ook weer makkelijker om je te concentreren op de studie (en uiteindelijk ook makkelijker om open te zijn in de maatjesmomenten die ik helaas gemist heb). Van de studie heb ik veel geleerd. Over het boek Samuël (het dal van Jizreël staat me nog helder voor de geest), maar vooral over de hele Bijbel: het was me weer eens duidelijk dat de Bijbel één boek is, geen verhalen die soms als los zand aan elkaar lijken te hangen, maar een eenheid die, wat er ook gebeurt en gebeurd is, in de hand wordt gehouden door God. Toen ik daar later nog eens over na zat te denken, bedacht ik ook dat dat nu juist nodig is om de Bijbel te geloven: zo vaak hoor ik (en vast meer met mij) dat men het lastig vind om een boek met gewoon maar wat verhalen over God te begrijpen en te geloven. Maar juist als het je lukt om de rode draad te zien, de eenheid (tussen de Bijbelboeken onderling, maar ook tussen NT en OT), dat dat het makkelijker maakt om het te geloven én om de grootheid van God te zien. Om te zien dat Hij de geschiedenis, het heden en de toekomst in de hand heeft. Mijn voornemen is dan ook om de Bijbel zo te onderzoeken, te bestuderen: elk hoofdstuk een plaats te geven in het plan dat God met de wereld heeft (in een gesprek voor de studie zei jij, Bastin zoiets ook tegen mij, dat veel conferentiegangers zich afvroegen hoe jij dat doet, zoveel lijnen en verbanden zien in de Bijbel. Bij deze sluit ik me daarbij aan :)). Ik hoop dat dat ook jullie doel was! Het maakt in ieder geval dat ik graag terug zou komen. Ik vond het ook echt heel leerzaam om vooraf al het boek Samuël door te lezen, zeker met de vragen die jullie erbij hadden gemaakt: het was een goede voorbereiding op de studie!
 • Ik heb geleerd dat als God iets begint, Hij dat ook helemaal goed (af)maakt; ook als wij er een potje van maken. Ik vind het mooi dat Hij ons mensen wil gebruiken.
 • De lijn door de Bijbel heen heb ik eigenlijk voor het eerst ontdekt.
 • Ik wil graag leren hoe ik goed met Gods woord om kan gaan, zoals ik het hier al een beetje heb geleerd.
 • Dat in de lijn Saul-David-Salomo de lijn van de toekomst wordt afgebeeld vind ik heel mooi. Ik leer meer over profetie.
 • Ik vind het leerzaam hoe David in de 8 psalmen met God spreekt, zo wil ik ook met Hem omgaan.
 • Ik heb geleerd dat het Koninkrijk van God een aardse betekenis heeft, en daar heb ik ook fundament en argumenten voor gekregen.
 • Ik wil graag na gaan denken over profetieën; wat is al vervuld en wat gaat er nog komen?
 • Hoe ben ik een christen die profetisch in het leven kan staan; zodat ik weet wat de Bijbel zegt over de dingen die in de wereld gebeuren. En zodat ik weet waar ik me op kan/moet voorbereiden.
 • Wat ik geleerd heb is dat de Bijbel echt één geheel vormt, door de studies heen heb ik een klein stukje mogen zien. Wat een leerzame informatie hadden jullie in de studies. Wat mij ook aansprak is dat studeren in de Bijbel, laat de Bijbel maar de Bijbel uitleggen, Schrift met Schrift vergelijken. Ook heb ik de maatjesgroep  heel mooi/waardevol gevonden! Fijn dat je als vrouwen/meiden onder elkaar in een groepje zit, dingen waar je als vrouw/meisje mee worstelt, kunnen en zijn bij ons ook zeker besproken. Ik ben hierdoor erg bemoedigd! Van David (Psalmenboek) heb ik geleerd dat je alles, maar dan ook alles wat betreft je gevoelens mag/moet uitspreken naar God, dit is zeker mijn voornemen geworden na de conferentie. Wat gaaf dat ook voor die praktische dingen veel tijd genomen kon worden in het maatjesgroepje, zodat je tijdens de studie je echt kan richten op het onderwerp. Nogmaals ik heb onwijs genoten van alle mooie mensen tijdens de conferentie! Het voelde echt als thuiskomen, heerlijk al die christenen.
 • Ik kijk terug op een erg mooie en gezegende conferentie. Het was voor mij de 4e keer dat ik aanwezig was, maar de 1e  keer dat ik een heel weekend meedraaide. Dit laatste is absoluut aan te raden omdat je dan veel meer in het thema duikt én de deelnemers beter leert kennen! Wat mij dit keer vooral heeft aangesproken is de eenheid en de profetische lijn in de Bijbel van Genesis tot Openbaring. De lijnen die in het Oude Testament gemaakt worden komen in het Nieuwe Testament terug. Je graaft met elkaar tijdens een studie diep in het Woord om een toepassing te maken op je eigen leven en elkaar te bemoedigen in de gespreksgroepjes. Ook het zingen van liederen met elkaar in de ‘kapel’ is heerlijk. Daarnaast is er genoeg tijd voor ontspanning; een spelletje of een potje tafeltennis. Kortom: een prachtig en leerzaam weekend met mooie broeders en zusters in de Heere Jezus!
 • Ik ben dankbaar dat ik op de conferentie aanwezig was. Ik heb enorm veel geleerd. Veel lijnen die getrokken werden, hoorde ik voor het eerst. Dat heeft me aangespoord om meer studie te maken van de profetieën en te ontdekken wat de profetieën in het heden te zeggen hebben. En de studies hebben me aangespoord om het Oude Testament te gaan lezen.  Wat me aansprak van de uitleg over de Psalmen die David schreef in zijn vluchtperiode, is dat David zijn hart uitstort voor God. Hij zegt tegen God wat hij voelt in zijn omstandigheden. Een les voor mij om in gebed tegen God te zeggen wat ik voel. Ik vond de gesprekken in de maatjesgroepen bemoedigend. Mooi om met en voor elkaar te bidden en de lessen uit de studies concreet te maken.
 • Ik kijk terug op een gezegend weekend waarin lijnen uit de Bijbelse geschieden​is en ervaringen van gelovigen weer opnieuw voor mij zijn gaan glanzen. Soms kan je al heel veel dingen weten, maar het is goed als je hart door het (opnieuw) horen van lessen, het zien van Gods hand in de geschiedenis weer onder de indruk komt van Gods genade en liefde ook voor mij persoonlijk. Ik vond het bijzonder hoe vanuit het hele eerste boek Samuel lijnen werden getrokken die niet kale geschiedenis zijn, maar voor toen, nu en in de toekomst een doel hebben. Verder was ik  positief verrast dat de plaats van Israël in Gods handelen een onderdeel in dit weekend was. Zo werd duidelijk dat de hele Bijbel vóór ons is maar niet overal over ons (heidenen) spreekt. De wijze waarop en hoe David omging met moeilijkheden in zijn leven en hoe hij daar in de psalmen uitdrukking aan geeft heeft me erg aangesproken. Het is mijn voornemen om David hierin na te volgen en meer een rotsvast vertrouwen in onze God en Vader te stellen.