Sterren herkennen

Deze pagina met sterrenlesjes is er speciaal voor jullie, beste tieners. Je kunt jezelf hiermee trainen in het herkennen van sterrenbeelden en de hemel en ook meer te weten komen over de namen en betekenissen van sterren en sterrenbeelden. Het ‘hemelse scherm’ brengt ons bijzonder nieuws!

Vaste en variabele informatie

De sterrenlesjes zijn afgestemd op het zicht op de hemel van dat moment. Het zicht op de sterrenbeelden en sterren is echter ieder jaar op de zelfde dag identiek. Daarom kunnen de sterrenlesjes ieder jaar in dezelfde week/maand dat ze gemaakt zijn weer gebruikt worden. Oriëntatiepunten, zoals bijvoorbeeld de plaats van planeten of de maan ten opzichte van de sterren(beelden) kunnen echter wel variëren. Houd daar rekening mee.

De buitenlucht in

Je kunt de geluidsbestanden downloaden en opslaan op je PC/mobiel, zodat je ze buiten ook eventueel zonder 4G / Wifi kunt luisteren. Klik om te downloaden met je rechtermuisknop op de geluidsbalk en kies voor ‘Audio opslaan’. Ook de beschrijving is na het openen te downloaden.

Sterrenlesjes voor maart en april

Onderstaande lesjes zijn goed bruikbaar in de tweede helft van maart en de eerste helft van april. Afhankelijk van wintertijd/zomertijd zijn ze resp. vroeger of iets later op de avond te gebruiken. Ze zijn gemaakt in 2020, met de planeet Venus in het westen als tijdelijk oriëntatiepunt. De sterrenbeelden, sterren en begrippen die aan de orde komen zijn: Orion (Betelgeuze, Bellatrix, Rigel), Grote Hond (Sirius), Kleine Hond (Procyon), Tweelingen (Castor en Pollux), Voerman (Capella), Stier (Aldebaran), Plejaden, Leeuw (Denebola, Zosma, Regulus), Grote Beer (Alkaid, Dubhe), Hydra (Alphard), Cassiopeia, Poolster, Arcturus, Winterdriehoek, Winterzeshoek.

Beschrijving / Kijk eens naar boven (1)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (2)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (3)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (4)

Gratis hulpmiddelen die je op het internet kunt vinden.

KNUTSELEN / Maak je eigen sterrenkaart

GRATIS DOWNLOADEN VOOR OP JE PC / Stellarium